U bent hier
Antwerpse vaccinatiestrategie laat niemand achter
Persmededeling Stad Antwerpen
Stad Antwerpen, de 4 Antwerpse eerstelijnszones en de gemeenten Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek nemen extra acties om zoveel mogelijk 65-plussers en chronisch zieken uit de regio te vaccineren. Zo helpt de lokale corona-infolijn bij het inboeken van een afspraak voor het vaccinatiedorp VacCovid en wordt ingezet op toegankelijk vervoer naar het vaccinatiedorp. Stewards en hulpmiddelen ter plaatse maken het dorp toegankelijk voor personen met een beperking en hun begeleider. Minder mobiele inwoners kunnen terecht in tijdelijke vaccinatielocaties in hun buurt.
De lokale vaccinatiestrategie van stad Antwerpen, de 4 Antwerpse eerstelijnszones en de gemeenten Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek zet alles op alles om zoveel mogelijk inwoners te vaccineren. Want hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter de inwoners van de stad en de randgemeenten worden beschermd tegen COVID-19. Bovendien verlicht een brede vaccinatie de druk op de huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners.
De komende weken worden 65-plussers en chronisch zieken gevaccineerd. Voor de regio gaat het om een 112.000-tal mensen. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen en de vaccinatie veilig en comfortabel te laten gebeuren, worden de drempels voor deze doelgroepen weggenomen. Schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau: “Prettiger kunnen we de vaccinatieprik in het vaccinatiedorp niet maken, maar wel makkelijker.”
Hulp voor maken afspraak
Inwoners krijgen een uitnodiging om zich te laten vaccineren via brief, e-mail en sms. De uitnodiging bevat een code om online een afspraak te boeken voor de vaccinatie. Wie hierbij hulp nodig heeft, kan terecht bij de lokale corona-infolijn op het nummer
03 435 95 55, en dit 7 dagen op 7 tussen 9 en 17 uur.
Tijdelijke vaccinatielocaties voor de meest kwetsbaren
Het overgrote deel van de inwoners uit Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek zal in VacCovid een inenting tegen COVID-19 krijgen. Wie zelf of met hulp naar het vaccinatiedorp kan komen, moet zich immers daar laten inenten. Op die manier worden de tijdelijke vaccinatielocaties maximaal ingezet voor de meest kwetsbaren in de regio
Wie minder mobiel is en geen hulp heeft om naar het vaccinatiedorp te gaan, kan terecht in een van de 36 tijdelijke vaccinatielocaties in de regio. Een afspraak maken voor een tijdelijke vaccinatielocatie kan via de lokale corona-infolijn.
Voor wie niet mobiel is, kan thuisvaccinatie een oplossing zijn. De inschatting of iemand in aanmerking komt voor thuisvaccinatie gebeurt door de huisarts. De procedure wordt momenteel uitgewerkt door de federale en Vlaamse overheid.
VacCovid maximaal toegankelijk
In het vaccinatiedorp VacCovid zorgen stewards voor een warm onthaal. Ze helpen bezoekers met praktische vragen en assisteren personen die extra hulp nodig hebben.
Personen met een beperking of die minder mobiel zijn, mogen een begeleider meenemen naar het vaccinatiedorp VacCovid. De begeleider krijgt een stempel op de hand. Zo kan hij of zij het hele vaccinatietraject mee afleggen.
Blinden en slechtzienden mogen ook hun blindengeleidehond meebrengen. Doven en slechthorenden kunnen in het vaccinatiedorp een videogebarentolk inschakelen. Het dorp is ook maximaal toegankelijk voor personen met een rolstoel. Deze ingrepen gebeurden op aanbevelen van de organisaties Inter en DovenActie Vlaanderen.
Heeft iemand ter plaatse extra hulp nodig? Dan helpen de stewards van VacCovid zodat de vaccinatie op een veilige en comfortabele manier kan plaatsvinden.
VacCovid gemakkelijk bereikbaar
Inwoners van Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek geraken met maximaal 1 bus- of tramoverstap aan het vaccinatiecentrum. De Lijn bedient verschillende haltes in de buurt van het vaccinatiecentrum met een frequentie van 6 bussen of trams per uur. Het gaat om de halte Schijnpoortweg ten noorden van het vaccinatiecentrum. En de haltes Hof ter Lo, Zegel, Stenenbrug en Turnhoutsepoort in het zuiden. Verder rijdt een extra bus via de Singel van de Sint-Willibrorduskerk in Berchem over Borgerhout tot Spoor Oost en terug. Door die Singelbus worden ook trams 4, 7, 9, 11 en 15 verknoopt met Spoor Oost.
Wie met de auto komt, kan parkeren op de parking van VacCovid, waar extra plaatsen zijn voor personen met een handicap. Via de kiss-and-ridezone en extra taxistandplaatsen kunnen minder mobiele bezoekers en hun begeleiders dicht bij de ingang worden afgezet. 60-plussers kunnen tegen een verlaagde vaste prijs de taxi nemen naar het vaccinatiedorp. Het vaccinatiedorp bevindt zich in een lage-emissiezone (LEZ). Voertuigen die niet aan de LEZ-normen voldoen, zijn voor de dag van hun bezoek aan het test- en vaccinatiedorp vrijgesteld van een boete. Deze vrijstelling geldt ook als dit voertuig ergens anders in de LEZ parkeert.
Het vaccinatiedorp heeft een fietsenstalling voor 250 fietsen. Naast de fietsenstalling is een tijdelijk Velostation voor wie de gratis dagpas van Velo Antwerpen gebruikt om naar VacCovid te komen.