Onthardingsprojecten in Berchem

Op 1 februari 2021, over deze onderwerpen: Groen, Openbare werken

Uittreksel persmededeling Stad Antwerpen

De stad Antwerpen wil op korte termijn maximaal ontharden en vergroenen. Eerder maakte ze al 5 miljoen euro vrij om tuinstraten en woonstraten op te starten in alle negen districten, onder de noemer ‘Antwerpen Breekt Uit’. Onder diezelfde noemer maakt ze nu 1 miljoen euro extra vrij voor quickwin-onthardingsprojecten die het komende jaar nog uitgevoerd kunnen worden.

Om op korte termijn maximaal resultaat te boeken op het vlak van ontharding en vergroening, investeert de stad 1 miljoen euro in zogenaamde quick wins in alle districten. Bij een quickwin-ontharding worden er op korte termijn grote oppervlaktes onthard. De stad kiest hier voor oplossingen waarbij bepaalde delen van straten en pleinen versneld worden aangepakt. Deze zorgen voor een minder grijze woonkern met ruimte voor meer groen en een betere infiltratie van regenwater in de bodem.

In Berchem: Heilig Hartstraat, Hogeweg, Lodewijk Van Berckenlaan, Pulhoflaan, Rooilaan en Strijdhoflaan

Een beter klimaat begint bij ontharden

Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte zelfs worden hergebruikt. Daarnaast versterkt ‘Antwerpen Breekt Uit’ de sociale cohesie en heeft het een positief effect op het welzijn van bewoners. Met dit project worden de visies van het Waterplan, het Groenplan en het nieuwe Klimaatplan gerealiseerd in Antwerpse straten en pleinen.

Verantwoordelijke schepenen:

  • Claude Marinower, schepen voor openbaar domein
  • Fons Duchateau, schepen voor wonen en groen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is