U bent hier
Heropening Guldenvliesstraat: een volledige vernieuwing van wegdek, riolering en tramsporen
Persmededeling district Berchem
Precies een jaar en een week na de start van de werken is de heraanleg van de Guldenvliesstraat in Berchem afgerond. Het district Berchem, De Lijn en Water-link i.s.m. Aquafin namen allen een belangrijk deel van het complexe project voor hun rekening. Deze ochtend openden de verschillende partijen gezamenlijk de straat.
In het Berchemse deel van de bekende Antwerpse wijk Zurenborg ligt de Guldenvliesstraat. Het wegdek (in kasseien) van deze straat was ernstig verzakt en moest vervangen worden. Ook de riolering en tramsporen waren aan vernieuwing toe.
Het district Berchem greep de gelegenheid aan om de hele straat heraan te leggen, samen met De Lijn en Water-link i.s.m. Aquafin. Naast de noodzakelijke vervanging van wegdek, riolering en tramsporen, werd er bij de heraanleg ook op gelet dat fietsers meer ruimte kregen en dat er meer groen in de straat kwam.
De rijweg werd heraangelegd in asfalt en de voetpaden in betonstraatstenen. Dit vergroot het comfort van de weggebruikers. Voor de voetgangers kwamen er toegankelijke oversteekplaatsen en de fietsers kregen aan beide zijden fietscomfortstroken in lichtgrijs asfalt. Doorheen de straat werden ook fietsbeugels geplaatst. De Guldenvliesstraat werd ook groener: er zijn nu grotere plantvlakken en de bomen kregen voldoende doorgroeiruimte. Tot slot zijn er nu ook vertoefplekjes met banken.
Door de complexiteit van de werf werd op voorhand ingeschat dat de werken minstens een jaar zouden gaan duren. “Het streven is altijd geweest om de werken voor Pasen 2019 af te ronden”, zegt Berchems districtsschepen van publiek domein Bruno De Saegher, “Dat is ruimschoots gelukt dankzij de gunstige weersomstandigheden in 2018, maar zeker ook door de constructieve samenwerking tussen het district Berchem, De Lijn, Water-link i.s.m. Aquafin, studiebureau Gowaco en aannemer THV Colas - Frateur-De Pourcq.”
Tram bleef rijden tijdens de werken
Tijdens de werken reed tram 9 om de 10 minuten door de straat, tijdens de spitsuren zelfs om de 6 minuten. Dat was dus extra opletten voor de werkmannen die pal naast het spoor aan het werk waren. Om het tramverkeer overdag zo weinig mogelijk te hinderen, werd er soms ook ’s nachts gewerkt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de werken aan de tijdelijke tramwissels en de aanleg van de nieuwe tramsporen. Dat was begrijpelijk niet altijd aangenaam voor de omwonenden. Werfleider Michel Pauwels spreekt vol lof over de buurt: “Wij danken de buurtbewoners voor de fijne samenspraak en hun begrip tijdens de werken!”
Vanaf 23 april 2019 rijdt naast tram 9 ook tram 4 terug door de straat. Uiteraard rijden beide trams dan over de fonkelnieuwe tramsporen. Directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn geeft mee: “Met de heropening van de Guldenvliesstraat valt een groot deel van ons tramnet weer in zijn plooi. Tram 4 rijdt opnieuw van Silsburg naar de Groenplaats en verder naar Hoboken. Dit betekent dat de wijken Haringrode, Groen Kwartier en Klein Antwerpen opnieuw op de tram kunnen rekenen. Tram 9 spoort weer naar zijn vertrouwde eindhalte Eksterlaar. De dienstregeling is te vinden op www.delijn.be.”
Riolering volledig vernieuwd
Een andere grote klus was de vernieuwing van de riolering doorheen de straat. Projectmanager van Aquafin Stefan Imbrechts laat weten: “De werf Guldenvlies was bijzonder inzake bewegingsvrijheid. Enerzijds omwille van de tram die steeds over 1 spoor passeerde. Anderzijds omwille van de spankabels in de lucht om de stroomvoorzieningen te kunnen garanderen. Uiteindelijk is alles mooi en snel tot een goed einde gebracht.”
Openingsfeest voor de buurt
Buurtbewoners werden al sinds 2014 via infomomenten betrokken bij de voorbereidingen op het project. Tijdens de werken bleven ze op de hoogte via infobrieven, sms’en en de online projectpagina. Later dit voorjaar kan de buurt een uitnodiging in de bus verwachten voor een openingsfeest.
Verantwoordelijk politicus: Bruno De Saegher, districtsschepen voor publiek domein