Waterbeheer in Oud-Berchem en Wolvenberg

Op 14 juli 2022

 

Oud-Berchem heeft bij hevige regenval vaak te kampen met wateroverlast. Met de aanleg van de waterzuiveringsinfrastructuur in Natuurpark Wolvenberg, onderdeel van Park Brialmont, willen stad en district dit probleem terugdringen. Het ingenieuze systeem leidt vanaf nu regenwater afkomstig van de rijweg van de Singel en enkele straten langs de Uitbreidingsstraat in Berchem naar het park, om het daar te laten infiltreren. In totaal gaat het om de afwatering van 3,8 hectare verharding. Dit systeem ontlast Oud-Berchem van afstromend water en helpt zo de kans op wateroverlast te verkleinen. Het komt officieel in gebruik wanneer de rioleringswerken aan de Uitbreidingsstraat zijn afgerond.

 

N-VA Districtsburgemeester Evi Van der Planken: “De waterloverlast in Oud-Berchem is een gekend probleem. We zijn blij dat we dit nu kunnen terugdringen. Belangrijk is ook dat het overtollige hemelwater niet enkel meer via het rioleringsysteem wordt afgevoerd maar nu op een duurzame manier lokaal kan insijpelen om zo het grondwaterpeil terug op niveau te brengen.”

 

Regenwater komt niet helemaal zuiver tot bij het infiltratiesysteem. Om voldoende te zuiveren volstaat een natuurlijk waterzuiveringssysteem met planten niet. Daarom gaat de stad veel verder en gebeurt de zuivering op basis van een korrelvormig, stenig materiaal waar de vervuiling aan blijft kleven. Een duurzaam alternatief, aangezien het filterzand slechts om de 15 à 20 jaar gereinigd of vervangen moeten worden. Zo komt er gezuiverd water aan de infiltratiebekkens.

 

N-VA Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Met elk stadsontwikkelingsproject zetten we vol in op vergroening en verblauwing. Dat laatste slaat niet alleen op meer zichtbaarheid van waterpartijen, maar zeker ook op een slimme duurzame omgang met water. De aanleg van de waterzuiveringsinfrastructuur in Natuurpark Wolvenberg, onderdeel van Park Brialmont, is een perfect voorbeeld van dit soort verblauwing. Ook het toekomstige park aan Nieuw Zuid zal dit verblauwingspad verder bewandelen."

 

https://pers.antwerpen.be/natuurpark-wolvenberg-helpt-wateroverlast-in-o...

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is