Verwijdering asbest aan Posthofbrug door gespecialiseerde firma

Op 18 oktober 2019, over deze onderwerpen: Openbare werken

Persmededeling Stad Antwerpen

Afgelopen augustus startten er werken aan de Posthofbrug in Berchem. Tijdens die werkzaamheden kwam aan het licht dat er in de ondergrond leidingen aanwezig zijn waarin asbest zit. De aannemer stelt nu een gespecialiseerde firma aan, die vanaf maandag 21 oktober de leidingen op een aangepaste, veilige manier zal verwijderen.

Momenteel ondergaat de Posthofbrug een metamorfose. De fietspaden en rijstroken krijgen een nieuw wegdek. Ook wordt de waterdichting op de brug vernieuwd. Deze werken duren ongeveer een half jaar.

De aannemer ontdekte tijdens de tweede fase van de werken echter dat er over de volledige lengte van de brug drie asbesthoudende leidingen aanwezig zijn. Om dit asbest veilig en volgens de verplichte procedures te verwijderen, bracht hij de stad en de federale overheid op de hoogte van het asbest en de manier waarop dit verwijderd zal worden.

Gespecialiseerd bedrijf
De aannemer stelde een gespecialiseerd bedrijf aan om de leidingen te verwijderen. Die werken starten op maandag 21 oktober. Ze hebben een tijdelijke impact op de manier van werken op de werf.

De volgende maatregelen worden genomen om het asbest te verwijderen op een veilige manier voor de omgeving:

  • De volledige zone wordt afgezet zodat er geen passanten kunnen naderen;
  • Alle werknemers dragen beschermende kledij;
  • Al het uit te breken materialen worden bevochtigd met een fixatieproduct zodat er zoveel mogelijk losse deeltjes worden vastgehouden en dus niet in de lucht terecht komen;
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van sneldraaiend gereedschap: er wordt niet geslepen zodat er geen stofwolken met asbest kunnen ontstaan;
  • Alle uitgebroken asbesthoudende materialen worden in speciaal daarvoor voorziene containers met bigbags afgevoerd, conform de geldende wetgeving;
  • Er worden permanent omgevingsmetingen uitgevoerd tijdens de werken.

De stedelijke diensten volgen deze werken van nabij op. Bewoners of passanten die vragen hebben over de werf kunnen terecht op wijkoverleg.berchem [at] antwerpen.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is