Proefproject met schoolstraat in de Lysenstraat

Op 4 december 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Persmededeling Stad Antwerpen

De verkeerssituatie aan de schoolpoort van OLV Pulhof in de Lysenstraat in Berchem was als gevolg van de bestrijding van het coronavirus aan herziening toe. Na waarnemingen van buurttoezichters en de verkeerspolitie zijn district, stad, school en buurtbewoners met elkaar in dialoog gegaan. Vanaf maandag 7 december start het proefproject ‘schoolstraat’ in de Lysenstraat.

Een gemachtigd opzichter of verkeersouder sluit elke ochtend de toegang vanaf de Grotesteenweg naar de Lysenstraat vanaf 8 uur ’s morgens voor een uurtje af. Dan kunnen voetgangers en fietsers nog wel de straat in, maar het gemotoriseerd verkeer wordt geweerd. Ook op woensdagmiddag tussen 11.45 en 12.45 uur is de straat niet toegankelijk. Op andere dagen is er geen schoolstraat bij het einde van de schooldag, dan verloopt het verkeer sowieso rustiger. De regeling geldt enkel op schooldagen. De schoolstraat wordt ingevoerd in de Lysenstraat vanaf de Grotesteenweg en in de Strijdhoflaan vanaf het kruispunt met de Ruytenburgstraat in de richting van de Lysenstraat.

Met deze ingreep willen het district Berchem, de stad Antwerpen en de school OLV Pulhof de verkeersveiligheid aan de schoolpoort en in de buurt verbeteren. Het gaat nog om een proefproject dat tussentijds geëvalueerd zal worden. Dan wordt beslist om de ingrepen permanent te maken, eventueel bij te sturen of stop te zetten.

“In het kader van het toepassen van de Covid 19-maatregelen hebben we de verkeerssituatie bij de schoolingang opnieuw bekeken”, aldus districtsschepen Bruno De Saegher. “We hopen met deze schoolstraat de kinderen een veilige schoolomgeving te geven.”

“Als kind heb ik zelf nog schoolgelopen op OLV Pulhof”, zegt schepen voor onderwijs Jinnih Beels. “Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd en is het ook drukker geworden in Antwerpen. Met deze schoolstraat zorgt de stad samen met het district Berchem dat de kinderen, net zoals ik ooit, veilig hun weg kunnen vinden van en naar de school.”

“Wij zijn de stad en het district dankbaar voor de constructieve samenwerking en steun die wij ervaren. We zijn overtuigd dat dit de verkeersveiligheid voor iedereen tijdens de ochtendpiek zal verbeteren en hopen dat ook de andere knelpunten in onze schoolomgeving samen kunnen worden aangepakt”, vertelt Kris Smout, algemeen directeur van OLV Pulhof.

Verantwoordelijken:

- Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

- Jinnih Beels, schepen voor onderwijs

- Bruno De Saegher, districtsschepen voor publiek domein

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is