Nieuw fietspad Fruithoflaan ingefietst tijdens Weekend van de Klant

Op 7 oktober 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

Persmededeling Stad Antwerpen

De stad Antwerpen liet een nieuw fietspad aanleggen op de Berchemse Fruithoflaan. Het district Berchem maakte van deze werken gebruik om ook de kruispunten in de straat verkeersveiliger te maken. Vandaag werd het fietspad feestelijk ingefietst door schepen voor mobiliteit en middenstand Koen Kennis en districtsschepen voor publiek domein Bruno De Saegher. Tegelijkertijd organiseerden de handelaars feestelijke klantenacties in de straat ter gelegenheid van het Weekend van de Klant.

Het nieuwe fietspad in de Fruithoflaan maakt deel uit van de districtenroute, een fietsverbinding doorheen de districten vanaf Hoboken tot Merksem. Aan de Grotesteenweg sluit het fietspad aan op de in 2016 vernieuwde Ringlaan, aan de andere kant takt het aan op de fietsostrade Mechelen-Antwerpen (F1). Het fietspad ligt in de groene middenberm en werd zo ingepast dat er geen bestaande waardevolle bomen geraakt werden.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en middenstand: “Het resultaat is een win-winsituatie voor de fietsers, de winkels, het openbaar vervoer en de omwonenden. De Fruithoflaan is nu veiliger, vlotter bereikbaar en groener dan ooit.” Berchems districtsschepen voor publiek domein Bruno De Saegher vult aan: “De middenberm was vroeger eerder kijkgroen. Nu wordt hij volop gebruikt.”

Bij de heraanleg van de kruispunten van de Fruithoflaan lag de focus op verkeersveiligheid. De kruispunten met de zijstraten werden verhoogd en versmald. Ter hoogte van de kruispunten gaat het gemotoriseerd verkeer op de Fruithoflaan op één rijstrook. Zo moeten de voetgangers een minder brede rijweg oversteken en zijn ze beter zichtbaar voor de andere verkeersdeelnemers. Enkel het kruispunt Fruithoflaan-Oogststraat-Berchemboslaan werd niet verhoogd. Daar wordt het verkeer geregeld met verkeerslichten.

Om de verkeersafwikkeling naar de Grotesteenweg en de Ringlaan vlotter te laten verlopen, kwam er een extra voorsorteerstrook aan het einde van de Fruithoflaan. Het autoverkeer kan daar nu kiezen uit drie stroken: linksaf, rechtdoor en rechtsaf.

In samenwerking met De Lijn werden bovendien de tijdelijke bushaltes op de Fruithoflaan omgevormd tot permanente en integraal toegankelijke haltes. Zo kunnen rolstoelgebruikers of minder mobiele personen makkelijk de bus op en af.

Verloop werken

De aannemer begon in januari 2019 met de werken aan het kruispunt van de Fruithoflaan en de Roderveldlaan in Berchem. Dit kruispunt werd niet alleen verkeersveiliger, maar ook een stuk groener. Er kwam door de herinrichting een pak ruimte bij voor nieuwe bomen en planten, op de toch al groene middenberm van de Fruithoflaan. Vervolgens schoven de werken geleidelijk aan op richting Grotesteenweg. De aannemer plande de werken aan de Grotesteenweg tijdens de zomervakantie van 2019, zodat de verkeershinder beperkt bleef. Nu zijn het fietspad en de kruispunten doorheen de Fruithoflaan volledig klaar.

De Fruithoflaan is een belangrijke winkelas met veel bewoners. De stad, het district en aannemer probeerden in de mate van het mogelijke de straat maximaal bereikbaar te houden tijdens de werken. “Dat was niet altijd gemakkelijk. We danken de handelaars en bewoners dan ook van harte voor hun geduld en medewerking tijdens de werken”, benadrukt Berchems districtsschepen voor openbaar domein Bruno De Saegher.

De handelaars organiseerden tijdens de werken gezamenlijk klantenacties om publiek te blijven trekken naar de winkels. Vandaag werd als apotheose de winnaar van een elektrische fiets bekend gemaakt, toepasselijk tijdens het Weekend van de Klant.

Verantwoordelijken:

  • Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en middenstand
  • Bruno De Saegher, districtsschepen voor publiek domein Berchem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is