Haagbeuk: Carpinus betulus "Fastigiata"

Op 7 december 2021, over deze onderwerpen: Groen, Mobiliteit, Openbare werken

De werken aan het Tramplein in Berchem in de omgeving van de Cogels-Osylei, zijn afgerond. Met knap resultaat. De spoorbruggen zijn door Infrabel vernieuwd en prachtig gerestaureerd. 

Met N-VA in het districtscollege heeft Berchem tegelijk 85.000 € geinvesteerd voor de heraanleg, de ontharding en de algemene vergroening van het Tramplein. De Draakplaats werd door het district Antwerpen onder handen genomen.

Door de complexiteit van het project, de noodzakelijke afbakening van de werfzone en de wirwar van ondergrondse nutsleidingen moest bij aanvang van de werken een zestal jonge boompjes verwijderd worden. Groen zwaaide destijds met een petitie en sprak in de districtsraad over een aanslag op het klimaat. De dystopie was nabij. Onterecht en buiten alle proportie vond N-VA. 

Uiteraard was in de planning opgenomen dat nieuwe geschikte bomen zouden aangeplant worden.

Uiteraard was er nagedacht om via ontharding het regenwater in de bodem te laten insijpelen.

Uiteraard moest er rekening gehouden worden met de onderliggende nutsleidingen.

Logisch, dachten wij zo. Het klassiek verhaal van de eieren en de omelet.

En kijk. Nu staan tien jonge haagbeuken te pronken in hun nieuwe standplaatsen. In grotere en geschikte plantvakken. Met extra mest, teelaarde en bomengranulaat kunnen ze volop groeien en koolstofdioxide uit de lucht halen.

Samen met kleurrijke heesters en vaste planten kunnen ze elk seizoen en jaar na jaar, de buurt en zijn bewoners letterlijk opfleuren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is