U bent hier
Finaal ontwerp kruispunt Elisabethlaan – Floraliënlaan klaar
Persbericht - Stad Antwerpen
Het kruispunt van de Elisabethlaan met de Floraliënlaan in Berchem kreeg al enkele jaren geleden een tijdelijke inrichting. Dit om het uitgestrekte en complexe kruispunt overzichtelijker en veiliger te maken voor alle gebruikers. Na een positieve evaluatie van de tijdelijke inrichting investeren de stad Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen om het volledige kruispunt definitief in te richten.
Het kruispunt van de Elisabethlaan met de Floraliënlaan kent al enkele jaren een tijdelijke inrichting. Door de Floraliënlaan haakser aan te sluiten op de Elisabethlaan, de bestaande doorsteek enkelrichting te maken en het verkeer lokaal op één rijstrook te brengen, werd het kruispunt overzichtelijker en veiliger voor alle gebruikers. Met de opmaak van een finaal plan voor de herinrichting, investeren de stad Antwerpen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen in een duurzame en veilige oplossing voor dit kruispunt.
Naast het verkeersveiliger maken van het kruispunt wordt ook de bereikbaarheid voor alle verkeersdeelnemers verbeterd. Het ontwerp sluit aan op de reeds vernieuwde oostelijke tak van de Floraliënlaan, met een haakse en verhoogde inrichting. Met de heraanleg van het kruispunt wordt de westelijke tak van de Floraliënlaan volgens hetzelfde principe mee vernieuwd en worden hier twee nieuwe bushaltes voorzien.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Het ontwerp houdt zowel rekening met de doorstroming van het autoverkeer als met de veiligheid en het comfort van voetgangers en fietsers. Het voetpad wordt verbreed en er komt een fietspad aan de oostzijde van de Elisabethlaan.”
De inrichting van het plein ter hoogte van de begraafplaats wordt afgestemd op een vlotte toegankelijkheid voor ceremoniewagens.
Met de goedkeuring van het finale ontwerp kunnen de werken, na het ontvangen van een omgevingsvergunning en het aanstellen van een aannemer, mogelijk al eind dit jaar van start gaan. De werken zelf zouden ongeveer 5 maanden in beslag nemen.
Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit