Eind mei tweede editie ‘Made in Berchem’

Op 13 mei 2016, over deze onderwerpen: Cultuur

Op zondag 29 mei bruist Berchem opnieuw van de creativiteit, tijdens ‘Made in Berchem’. Dat project zet, met steun van het district, voor de tweede keer een dertigtal creatieve ondernemingen en artistieke organisaties in de kijker. Met een creatieve kaart en een programmabrochure op zak kunnen nieuwsgierigen dan op ontdekkingstocht.

In het straatbeeld van Berchem duiken steeds meer artistieke en creatieve plekken op: kleine grafische bureaus, kunstgaleries, meubelwerkplaatsen, dansstudio’s … .  Deze plekken zitten soms verborgen achter doodgewone gevels of zijn niet altijd publiek toegankelijk.

Opendeurdag met workshops en uitgebreid programma

Tijdens ‘Made in Berchem’ zetten ze de deuren wagenwijd open, om aan alle bezoekers te tonen waar ze mee bezig zijn. Op verschillende plekken kunnen liefhebbers ook zelf aan de slag: zo krijgen kinderen de kans om een eigen zeefdruk te maken bij zeefdrukkerij ‘Gezeever’. Ook kan iedereen met de jonge meubelmakers van het atelier ‘Houtkultuur’ kennismaken. Of de kunstwerken van onder andere Rinus van de Velde en Stef Kamil Karlens bewonderen in Filosofiehuis Het zoekend hert. En dat is slechts een greep uit het uitgebreide programma.

Het startschot wordt om 13 uur gegeven door districtsschepen Cindy Van Paesschen, die een postkaart ‘Groeten uit Berchem’ zal zeefdrukken in het atelier van Gezeever op de Marialei 25.

Berchem als hotspot voor creatieve economie

Made in Berchem laat zien dat het district een grote aantrekkingskracht heeft op kunstenaars en de creatieve economie. Hiervan getuigen ook verschillende buurtinitiatieven zoals het nieuwe collectief ‘Berchem Creatives’. Dat brengt het hele jaar door creatievelingen samen via evenementen en stippelde op een kaart zes parcours uit langs Berchemse ‘hotspots’. Die kaart is ook verkrijgbaar tijdens Made in Berchem. 

Afsluiten op het terras van PAKT

Niet toevallig wordt Made in Berchem afgesloten bij PAKT. Deze industriële site op de grens van Berchem en het Militair Hospitaal opent in 2017 de deuren en toont tijdens Made in Berchem alvast wat ze in huis heeft. Een food market, urban fitness, een actieve daktuin, een koffiebranderij … . PAKT is de ideale thuishaven voor ateliers en kantoren voor creatieve ondernemers. Op 29 mei kan iedereen er vanaf 18 uur naborrelen en een hapje eten op het gezellige PAKT-terras. 

Verantwoordelijke districtsschepen:  Cindy Van Paesschen, districtsschepen voor cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is