De trap aan het E. Ryckaertsplein

Op 16 mei 2022

Spijtig genoeg waren er vorig jaar op dit plein, door het niet naleven van verkeerssignalisatie, twee dodelijke fietsslachtoffers te betreuren. Infrastructuur en signalisatie werden aangepakt. Hopelijk worden door deze dwingende preventieve maatregelen, recidieven vermeden. 

Maar……

U kent ze ongetwijfeld wel. De mooie okergele wandelbrug met trap, over de singel van Post-X naar het E. Ryckaertsplein ingang Berchem Station.

Is het bij iemand ooit opgevallen dat in het midden van deze trap geen veiligheidsleuning was? Wel bij mij en andere N-VA collega’s wel. 

Enige vroegere valincidenten indachtig begreep ik eigenlijk niet zo goed dat in deze tijd een dergelijk veiligheidsaspect over het hoofd werd gezien. En dit zowel bij ontwerp, realisatie, plaatsing en oplevering.

Wanneer je naar de leuningen van de majestueuze inkomtrap naar de perrons in Antwerpen Centraal kijkt… in 1905 deed men al aan valpreventie.

Dus, met N-VA Berchem hebben wij dan de nodige kanalen gemobiliseerd. Met resultaat. Door de bevoegde beheerder werd een veiligheidsleuning aangebracht.

En ja, ze mag gezien worden. Op maat voor kleine en grote mensen, jong en oud, goed en minder goed te been. 

Hopelijk draagt het een steentje bij in het verminderen van valincidenten. De gevolgen kunnen desastreus zijn met immense maatschappelijke kost. De oorzaken zijn weliswaar multifactoriëel maar goede en doordachte infrastructuur kan ongetwijfeld helpen.

Als burger kan je ook altijd een gevaarlijke situatie melden op klm.be [at] antwerpen.be

 

Rik Van Herpen

Voorzitter N-VA Berchem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is