Vlaanderen Feest! in de Antwerpse districten

Op 11 juli 2014

Rond 11 juli vinden er in de Antwerpse districten activiteiten plaats in het kader van Vlaanderen Feest! naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Een overzicht is hieronder te vinden. Informatie over de plechtigheden die de stad organiseert op 11 juli volgt in een later bericht.


Antwerpen
Op zaterdag 5 en zondag 6 juli viert het district Antwerpen Feest in het Stadspark. Iedereen is welkom op dit gratis evenement met o.a. Tom Barman (dj), Halve Neuro & Slongs Dievanongs, Fixkes, Eva De Roovere en Helmut Lotti.

Op zaterdag 5 juli gaat het feest van start met een swingende openluchtparty met Antwerpse dj’s. Halve Neuro & Slongs Dievanongs zijn present voor een rondje onvervalste Antwerpse hiphop. Studio Brussel dj’s Murdock en Faisal zetten het skatepodium op zijn kop en op het hoofdpodium sluit niemand minder dan dEUS-frontman en buurtbewoner Tom Barman het feestje af. Feestvierders kunnen bovendien op een groot scherm de kwartfinales van het WK voetbal volgen.

Ook op zondag 6 juli bruist het park met concerten van bekende artiesten. Helmut Lotti brengt speciaal voor Feest in het Stadspark zijn nummer tegen kinderarmoede samen met de twintigkoppige theatergroep Tutti Fratelli. Fixkes staan garant voor hits als ‘kvraagetaan’ en Eva De Roovere zorgt met orkest The Whodads voor een afsluiter van formaat. Tijdens deze familiedag staat er nog meer op het programma zoals kinderactiviteiten, dansworkshops, ‘Reuzen in het park’ en een gezellige verenigingenmarkt.

• zaterdag 5 juli van 15 tot 24 uur en zondag 6 juli van 15 tot 22 uur
• Stadspark, 2018 Antwerpen
• gratis
• faciliteiten voor personen met een handicap, zoals aangepast sanitair, voorbehouden plaatsen aan podium voor rolstoelgebruikers…
• feest met respect: blik of glas zijn niet toegelaten
• Het stadspark is makkelijk bereikbaar te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Er is een tijdelijke fietsstalling op de hoek Rubenslei - Van Eycklei
• District Antwerpen Feest! is een initiatief van het district Antwerpen met de steun van Vlaanderen Feest!
• https://beta.antwerpen.be/nieuws/feest-in-het-stadspark

Berchem
Op donderdag 10 juli viert Berchem het Feest van de Vlaamse Gemeenschap met een optreden van Stijn Meuris. Hiphopper Kfresh warmt het publiek op.

In het voorjaar gingen het cultuurcentrum en district Berchem op zoek naar nieuw muziek- en danstalent tussen 15 en 25 jaar. Kfresh (23) - echte naam Kay Aina - was een van de winnaars van B-Talent en versierde een podiumplaats op de 11 juliviering in Berchem. Hij warmt het publiek op voor Meuris.

Stijn Meuris (Noordkaap, Monza) is wat je noemt een echte frontman: onrustig, aanwezig, te nemen of te laten. Hij vond vorig jaar dat er nog eens een Nederlandstalige rockplaat gemaakt moest worden, eentje met songs die stuk voor stuk hout sneden. Die brengt hij in Berchem op 10 juli. 

• donderdag 10 juli
• 20 uur
• Plein voor Sint-Maria, Vredestraat 93
• gratis

Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Op de Solftplaats kunnen jong en oud op zaterdag 12 juli terecht voor animatie en sfeervolle optredens in het kader van de Vlaamse feestdag.

Kinderen kunnen zich uitleven in een speleobox, op een klimmuur of op een springkasteel. Ook zingen en dansen hoort erbij, met de twee enthousiaste dames van Kids on the Dancefloor. Woord Omhoog leert iedereen op het plein rappen.

Ook dit jaar zullen er weer BBQ-toestellen staan. Bezoekers kunnen hun eigen vlees, groenten en bestek meebrengen en gezellig picknicken op het plein. Vanaf 17 uur staat de BBQ ter beschikking.

Zere vingers zorgt voor de nodige sfeer met zomerse kleinkunst. Later brengen De Rockabillies met Wim Leys Nederlandstalige covers van bekende rockabillynummers. Een swingend danskoppel op het podium zorgt ervoor dat de show niet alleen een lust voor het oor, maar ook voor het oog is.

• zaterdag 12 juli
• Solftplaats, Berendrecht
• gratis
• Programma:
o 16.00 uur: Kids on the Dancefloor
o 17.15 uur: Woord Omhoog
o 18.45 uur: Zere Vingers
o 20.30 uur: De Rockabillies (met Wim Leys)
o doorlopend: kinderanimatie en vanaf 17 uur BBQ ter beschikking
• meer info: www.vrijetijdscentrumdeschelde.be

Borgerhout
Borgerhout viert op 4, 5 en 6 juli Vlaanderen Feest! op Camping Flamenco in het Te Boelaarpark. Camping Flamenco staat voor drie dagen vakantiepret in eigen stad en brengt een programma vol muziek en theater, sport en spel.  Aanschuiven bij de langste picknicktafel van Borgerhout, een spelletje badminton spelen onder de bomen, swingen op de dansvloer of ravotten in de kidsclub: het kan allemaal. 

Vrijdagmiddag rijdt de toeristentram langs de mooiste plekjes van Borgerhout. Marino Punk en Onze Rijkdom zorgen voor muziek aan de zomerbar. Tamara Dewispelaere leert geïnteresseerden flamenco dansen. Johan Petit en Arbi El Ayachi vertellen ’s avonds aan het kampvuur sterke verhalen.

Op zaterdag kunnen bezoekers de muzikale zomers van de jaren 70, 80 en 90 herbeleven met coverband J&B Sonar. Voor de jeugd organiseert Fame een spetterend discofeest. Lady Angelina zingt haar chansons en Hendrik & Co gaan op vakantie in de geestige clownsthriller 'Vacance’13'. ’s Avonds kan iedereen dansen op swingjazz uit de jaren 20 en 30 van Les Tzigales en Hot Feet Collective.

Zondag start rustig met een open yogasessie en akoestische muziek in het ontwakende park. Voor de kleintjes zijn er poppentheater en vertellingen.

Het hele weekend zijn er doorlopend spelletjes en sport- en knutselactiviteiten voor jong en oud: oude volksspelen, vliegers maken, zandkastelen bouwen, petanque, badminton…

De campingbar serveert ook het hele weekend hotdogs, boterhammen, dagschotels en tapas. Op vrijdag en zaterdag worden ’s avonds verschillende barbecues aangestoken waarmee iedereen zelf aan de slag kan. Op vrijdagnamiddag kunnen bezoekers komen smullen van heerlijke ‘pateekes’ en taartjes. ’s Avonds - na zonsondergang - biedt Al-Ikram dan weer een gratis iftarmaaltijd aan. Op zondag is er een picknickbrunch met producten van de lokale handelaars.

• vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 juli
o vrijdag 4 juli van 13 tot 22 uur
o zaterdag 5 juli van 13 tot 24 uur
o zondag 6 juli van 10.30 tot 22 uur
• Te Boelaarpark
• gratis
• Het volledige programma staat op de Facebook-pagina: https://www.facebook.com/events/1452591078316416/?fref=ts

Deurne
De 11 juliviering is door de jaren heen een gevestigde waarde geworden voor Deurne. Ook dit jaar zal het Feest van de Vlaamse Gemeenschap niet onopgemerkt voorbijgaan. Deurne organiseert twee festiviteiten in het teken van 11 juli. Op donderdag 10 juli geven Music Emotions Symphonic Pop Orchestra samen met de Grungblavers het beste van zichzelf tijdens een gratis concert in het Openluchttheater Rivierenhof. Daarnaast zal op vrijdag 11 juli 2014 een traditionele, sfeervolle viering plaatsvinden in het districtshuis van Deurne.

• Vlaanderen Feest! met Music Emotions Symphonic Pop Orchestra en de Grungblavers in het Openluchttheater
Music Emotions Symphonic Pop Ochestra is een 70-koppig bruisend Deurns orkest o.l.v. Philippe Van den Hoek. Voor de 11 juliviering brengt het orkest topmuziek van o.a. films als The Mask of Zorro, Phantom of the Opera, Pirates of the Caribbean,… Het tweede deel van de avond verwelkomt het orkest ‘De Grungblavers’ op het podium. Grungblavers dat zijn evergreens, maar in de taal van Rubens en Wannes. Guillaume Van der Stighelen vertaalde de evergreens en bleef daarbij zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke betekenis van het lied. Onder meer Boogie Boy, Jean Bosco Safari, Erik Goossens, Dirk - The Voice - Cassiers, Ludovic Nyamabo (The Voice), Gene Bervoets, Guillaume Van der Stighelen, Marc Fransen,… gaan met het Music Emotions Symphonic Pop Orchestra aan het werk.

donderdag 10 juli 2014 om 20.30 uur - Openluchttheater Rivierenhof - gratis - reserveren is niet nodig, maar vol is vol
• Vlaanderen Feest! in het districtshuis van Deurne
Naast het gratis concert op donderdag in het Openluchttheater organiseert Deurne op vrijdag een sfeervolle viering in het districtshuis. Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap wordt gevierd met een combinatie van woord en muziek. Bart Vandekerkhove, Stan Driesen en Johan Vandendriessche brengen ‘Lieve Meter’.  Brieven van frontsoldaten, poëzie en verhalen van o.a. Ernest Claes, Cyriel Buysse, Paul Van Ostaijen e.a. worden muzikaal ondersteund met cabaret, soldaten-, mars- en luisterlieden uit die tijd. Aansluitend is er een receptie. Deze viering is gratis, maar reserveren is verplicht.

vrijdag 11 juli 2014 om 15 uur - districtshuis, Maurice Dequeeckerplein 1 – gratis -  reserveren is verplicht via tel. 03 338 45 41 of district.deurne [at] stad.antwerpen.be  

Ekeren
Ook dit jaar organiseert het district Ekeren heel wat activiteiten naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Muziekliefhebbers kunnen een gratis optreden van Axl Peleman en Stoomboot bijwonen. Cultuurliefhebbers kunnen terecht op een lezing van Cas Goossens of een tentoonstelling over Theo De Ronde.

• In de Ekerse academie kan u op donderdag 10 juli om 20.30 uur een gratis optreden van Axl Peleman en Stoomboot bijwonen. De show is gratis, maar reserveren is wel verplicht via de website van cc Ekeren.
o donderdag 10 juli om 20.30 uur
o Academie Ekeren, Ferdinand Pauwelsstraat 102
o reserveren via www.ccekeren.be
o gratis

• Cas Goossens vertelt in bib Driehoek over het verleden van de Vlaamse radio. Als voormalig journalist en administrateur-generaal van de VRT is hij de geknipte man om de 100ste verjaardag van de radio vanuit een Vlaamse invalshoek te belichten. In zijn lezing besteedt hij bijzondere aandacht aan de Vlaamse uitzendingen bij het Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (N.I.R.) tijdens het interbellum. Reserveren is verplicht.
o woensdag 9 juli om 20 uur
o bib Driehoek, Driehoekstraat 43
o reserveren via www.ccekeren.be
o gratis

• Van woensdag 9 juli tot zaterdag 2 augustus loopt een tentoonstelling in bibliotheek Driehoek over 100 Jaar Radio en de figuur van Ekers radio-icoon Theo De Ronde. De tentoonstelling is tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bezoeken.
o woensdag 9 juli tot zaterdag 2 augustus
o bib Driehoek, Driehoekstraat 43
o gratis

Hoboken
Op donderdag 10 juli is het feest op de Kioskplaats. Voor de kleinsten is er kinderdisco met Anick Berghmans. Daarna kan iedereen meezingen met Bar Sanseveria.

Geboren entertainer Anick Berghmans zat vroeger bij de Ketnetband. Ze brengt een leuke kinderdisco en cadeautjes mee. Voor en na haar optreden is er straatanimatie en zijn er
springkastelen voor de kleinsten. Bar Sanseveria sluit af met een meezingconcert met Nederlandstalige covers:  goed voor romantiek, klein en groot verdriet en ambiance.

• donderdag 10 juli
• Kioskplaats
• info:  tel. 03 292 65 30, uithuishoboken [at] stad.antwerpen.be, www.uithuishoboken.be
• gratis
• programma
o van 17.30 tot 18 uur en van 19 tot 19.30 uur: straatanimatie Scubabianchi
o van 18 tot 19 uur: Anick Berghmans
o van 19.30 tot 21 uur: Bar Sanseveria
o doorlopend: springkastelen

Merksem
Woensdag 9 juli kan iedereen naar de gratis vertoning van de kaskraker 'Marina' komen kijken tijdens Film in de Tent. Op donderdag 10 juli kunnen bezoekers in Bouckenborghpark tijdens Feest in de Tent genieten van een hele reeks optredens, een barbecue (die ondertussen uitverkocht is) en een vuurwerkspektakel.

Noblesse Oblige zorgt op 10 juli voor een spectaculaire entree, de fabelachtige wezens van het Vannix Theater zoeken naar de ware liefde en ballonkunstenaar Biselo tovert de mooiste figuren tevoorschijn. Daarna dansen en feesten de aanwezigen met Ontpopt op Nederlandstalige hits. Een vuurwerkspektakel sluit de avond af. Vanaf 18 uur kan iedereen barbecueën voor 8 euro (de barbecue is ondertussen uitverkocht).

• Film in de Tent
• 9 juli 2014 om 22 uur
• Tent in Bouckenborghpark, Bredabaan
• gratis

• Feest in de Tent
• 10 juli 2014 om 18 uur
• vuurwerk om 23 uur
• Bouckenborghpark, Bredabaan
• meer info: cultuurantenne Merksem, districtshuis, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Merksem, tel. 03 338 72 06, cultuurantenne.merksem [at] stad.antwerpen.be

Wilrijk
Op donderdag 10 juli kan iedereen op de Bist gratis genieten van een reeks stevige rockbands. Headliner van 'Wilrijk Feest!' is Gorki. De groep rond Luc De Vos viert dit jaar zijn 20-jarige bestaan met een ‘greatest hits’-tournee. Andere bands die vanaf 17 uur aantreden, zijn Not So Much en Jesse Ashfield. Allemaal beloven ze hun set te vullen met Nederlandstalige (cover)songs.

• Wilrijk Feest! met onder meer Gorki
• donderdag 10 juli vanaf 17 uur
• Bist, Wilrijk
• gratis     
• Wie met de fiets komt, kan op de Bist gebruikmaken van een gratis fietsenstalling. Automobilisten kunnen hun voertuig kwijt onder het nabijgelegen A12-viaduct.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is