Tijdelijke sluiting cafés wegens drugsoverlast

Op 7 maart 2014

Het college bevestigde vandaag de besluiten van de burgemeester om drie cafés te sluiten wegens drugsoverlast. Eén café moet gedurende een maand dicht, de andere gedurende twee maanden.

De politie ontving meerdere klachten over overlast, drugsgebruik en -handel in en rond drie cafés. Daarom ging de politie over tot controles van de cafés.

Tijdens de controle van een café aan De Villegasstraat in Berchem probeerde een klant te vluchten. Hij werd gevat en bleek geseind te staan voor een openstaande gevangenisstraf. Een andere klant stond geseind voor zware diefstal. Op de grond van het café vond de politie een kleine hoeveelheid cannabis en een half opgerookte joint. Twee klanten hadden gebruikershoeveelheden cannabis op zak. In de ballenlade van de tafelvoetbalkast vond de politie een gsm en de sleutels van een huurauto. Deze auto stond voor het café geparkeerd. In de stuurkolom van de auto zaten tien verkoopdosissen cocaïne met een totaal gewicht van 7 gram. De auto bleek gehuurd door een persoon die naast de tafelvoetbalkast zat.

In een café aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout betrapte de politie twee personen die illegaal in het land verbleven. Vijf klanten waren in het bezit van gebruikershoeveelheden hasj. In de rokersruimte trof de politie verschillende joints en restanten van joints aan.

Het derde café is gevestigd in de Van Arteveldestraat. De politie stelde vast dat meerdere personen het café heel kort bezochten. Tijdens de controle vond de politie een handtas op een radiator vlak naast de inkomdeur. In deze tas zaten zakjes met verkoopdosissen marihuana met een totaal gewicht van 43,19 gram.

De strijd tegen drugshandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust.

Daarom bevestigde het college de besluiten van de burgemeester om de cafés, volgens artikel 9bis van de drugswet, te sluiten. Het café aan de Turnhoutsebaan moet gedurende een maand dicht, de cafés in de Van Arteveldestraat en De Villegasstraat gedurende twee maanden. 

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is