Onbetaalbaar Berchem: van afgedankte spullen tot unieke designobjecten

Op 11 september 2014

Van 3 tot 9 oktober gaan meubelmakers, restaurateurs, naaisters, designers, grafisch vormgevers en andere ambachtslui aan de slag in een open atelier in de Driekoningenstraat 110. Deze leden van ONBETAALBAAR vzw maken met een veiling van gerecupereerde spullen, een geefplein, inspirerende lezingen en creatieve buurtacties een statement tegen verspilling. Op zondag 14 september verzamelen ze afgedankte spullen voor hun atelier op de rommelmarkt rond het Orpheusplein.

Onbetaalbaar Berchem staat stil bij de waarde van spullen en hoe we door slim hergebruik, ruildiensten en lokale, duurzame initiatieven zelf een meerwaarde kunnen creëren. Van 3 tot 9 oktober nemen meubelmakers, restaurateurs, naaisters, designers, grafisch vormgevers en andere ambachtslui van ONBETAALBAAR vzw hun intrek in een open atelier in de Driekoningenstraat 110. Ze transformeren er kapotte meubels en huisraad tot nieuwe objecten.

Elk object zijn paspoort

Het verhaal achter al die spullen is belangrijk. Zo krijgt elk nieuw object een paspoort met daarin de herkomst van de materialen, de ideeën achter het ontwerp, informatie over de maker en foto’s van het werkproces.

Veiling der Dingen

De nieuwe voorwerpen zoeken natuurlijk een nieuwe thuis. Daarom vindt op zondag 12 oktober in cultuurcentrum Berchem ‘de Veiling der Dingen’ plaats. Het is een echte veiling waarin een officiële veilingmeester de unieke stukken per opbod verkoopt. Voorafgaand, op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober, zijn er twee kijkdagen.

Buurtbewoners schenken spullen

Voor de Veiling der Dingen verzamelt Onbetaalbaar afgedankte materialen op verschillende locaties in Berchem. Op zondag 14 september is het team voor de eerste keer actief op de rommelmarkt rond het Orpheusplein. Ook tijdens de feestmarkt Berchem Bruist, op zaterdag 20 september van 13 tot 17 uur, kunnen mensen oude meubels, resten stof, hout of metaal of een ander voorwerp doneren aan de stand van Onbetaalbaar (Driekoningenstraat 110).

Het open atelier en de Veiling der Dingen vormen de hoofdmoot van Onbetaalbaar Berchem, maar er is meer.

Geefplein

Buurtvereniging Groenenhoek Leeft organiseert een geefplein op de Zillebekelaan. Het principe is eenvoudig: iedereen kan er naar believen komen geven en nemen; van kleding en speelgoed tot kleine meubeltjes en huisraad.

 • Zillebekelaan

 • zaterdag 4 oktober van 14 tot 17 uur

 • gratis

 Green Bastards

Een lezing van Willem Van Gucht over 'urban farming' en een kennismaking met vergeten groenten.

 • Bibliotheek De Poort, Willem Van Laarstraat 15

 • zaterdag 11 oktober om 11 uur

 • 2 euro

 

Slotfeest en Veiling der Dingen

Het slotfeest vindt plaats op zondag 12 oktober van 14 tot 18 uur. Er staan verschillende activiteiten op het programma.

 • Speedpresentatie Berchemse Goedzakken (14 uur, gratis): creatieve presentatie van een tiental duurzame Berchemse initiatieven.

 • Nu en de Toekomst (15 uur, 6 euro): een interactieve, humoristische voorstelling over de uitdagingen van deze tijd; voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.

 • Veiling der Dingen (16 uur, gratis): Na een week verzamelen, bedenken, bricoleren en exposeren in het atelier van ONBETAALBAAR zijn de objecten klaar om geveild te worden.

   

Onbetaalbaar Berchem is een project van ONBETAALBAAR vzw, het cultuurcentrum en district Berchem.

Het volledige programma van Onbetaalbaar Berchem, staat op www.ccbe.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.  

Verantwoordelijke schepen: Cindy Van Paesschen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is