Natuurpunt en district Berchem openen reservaat voor vleermuizen

Op 19 augustus 2013

 Op zaterdag 24 augustus neemt Berchem deel aan de Nacht van de Vleermuis. Het district en Natuurpunt Antwerpen Stad openen die avond een klein reservaat voor vleermuizen in de De Roest d’Alkemadelaan.

Verstopt achter enkele flatgebouwen in de De Roest d’Alkemadelaan ligt een oude ijskelder. Zo’n ijskelder is een ideaal ‘hotel’ voor vleermuizen. Enkele buurtbewoners vroegen daarom aan Natuurpunt of het bouwwerk een vleermuizenverblijfplaats kon worden. Vleermuizen zijn heel kwetsbare dieren. Ze wegen maar 10 gram en moeten daar heel de winter op overleven. Het is dus belangrijk dat ze een rustige omgeving hebben om te overwinteren. Een nieuwe verblijfplaats kan daarbij helpen. Daarom gaf het district Berchem een subsidie aan Natuurpunt Antwerpen Stad. Dankzij die subsidie kon Natuurpunt enkele muren restaureren en speciale vleermuisdeuren plaatsen.

Op zaterdag 24 augustus, tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis, wordt het vleermuizenhotel officieel ingehuldigd. Van 19.30 tot 20 uur is er de officiële inhuldiging met receptie in de De Roest d’Alkemadelaan. Daarna geeft Natuurpunt een lezing over deze zoogdiertjes in de school Heilige Familie in de Jan Moorkensstraat 95. Voor kinderen is er tijdens de lezing animatie. Tot slot kunnen geïnteresseerden om 21.30 uur zelf op zoek naar vleermuizen met een speciale batdetector. Iedereen is welkom.

Na de inhuldiging is de kelder niet meer te bezichtigen om de rust van de dieren niet te verstoren en omdat hij op privédomein ligt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is