Hippe nutskasten in Berchem

Op 12 maart 2014

Het district Berchem vroeg de ontwerpers Olivier Vrancken en Sam De Buysscher om enkele grijze nutskasten onder handen te nemen. Het resultaat zijn twee sprankelende en fleurige kunstwerken. Het ene is te vinden op de hoek Diksmuidelaan/Dianalaan, het tweede in de Pieter Verbertstraat.

Nutskasten zijn een noodzakelijk kwaad in het straatbeeld. Maar met kleine ingrepen kunnen het echte kunstwerken worden. Op vraag van district en cultuurcentrum Berchem gingen Olivier Vrancken en Sam De Buysscher aan de slag met de nutskast op de hoek van de Diksmuidelaan en de Dianalaan en die in de Pieter Verbertstraat. Ze tekenden telkens elk één zijde van de nutskasten, wat een verrassend samenspel oplevert.

De ontwerpers lieten zich inspireren door ideeën uit de buurt om er aantrekkelijke en creatieve objecten van te maken. Over de nutskast op de hoek Diksmuidelaan – Dianalaan zegt kunstenaar Sam De Buysscher: “Ik heb een groen beest getekend dat een krant zit te lezen. Een duidelijke knipoog naar de krantenwinkel op de hoek, maar het geeft ook aan dat kennis belangrijk is. Op de krant staat ‘Blijft in balans’. Evenwicht in de samenleving is belangrijk zodat iedereen gelukkiger wordt.” Kunstenaar Olivier Vrancken vult aan: “Voor dit ontwerp heb ik gespeeld met de woorden samenleving en verbondenheid. Abstracte en meer figuratieve beelden houden elkaar in balans, door te spelen met vorm en kleur zorg ik voor contrast. Net zoals in de samenleving. Al deze elementen zitten in een soort transportmiddel – een vliegtuig als je wil -  als verwijzing naar de luchthaven vlakbij, maar ook als metafoor voor de constante beweging in de samenleving.”

Ook bij de nutskast in de Pieter Verbertstraat geven de jonge kunstenaars een woordje uitleg. Olivier: “Van deze kast heb ik een stukje ‘urban jungle’ proberen te maken. De uiteindelijke jungle heb ik in verschillende abstracte vormen gegoten die een soort landschap vormen. Net zoals een grote stad ook opgedeeld is in verschillende districten, zones en leefgemeenschappen.”
“Ik heb voortgebouwd op de urban jungle van Olivier”, zegt Sam. “De stad is een jungle en we zoeken allemaal onze weg in deze soms ondoordringbare betonnen begroeiing op zoek naar onze eigen plek. Het moest wel een kleurrijke jungle zijn, want dat kan er niet genoeg zijn in een stad.”

In het voorjaar van 2012 gingen beide ontwerpers al een eerste keer aan de slag. Toen ‘pimpten’ ze de nutskasten op de hoek van de Ringlaan en de Grotesteenweg en op de hoek van de Diksmuidelaan met de Bikschotelaan. Ook in de toekomst willen het district en het cultuurcentrum verder inzetten op het verfraaien van nutskasten. 

Verantwoordelijke districtsschepen: Cindy Van Paesschen, districtsschepen voor cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is