Echte Ensors in Galerie Campo & Campo voor voorstelling ‘Ensor’ van Compagnie Cecilia

Op 19 maart 2014

Vanaf vanavond tot zaterdag is in galerie Campo & Campo op de Grotesteenweg een tentoonstelling te zien met echte werken van de Belgische kunstschilder Ensor, aangevuld met werken van zijn tijdgenoten. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de voorstelling ‘Ensor’ van Compagnie Cecilia die ook in de galerie te zien is.

Van woensdag 19 tot zaterdag 22 maart speelt Compagnie Cecilia haar nieuwe voorstelling ‘Ensor’ op locatie in kunstgalerie Campo & Campo. Hiervoor werkt het toneelgezelschap, met onder meer de Oscargenomineerde Johan Heldenbergh, voor het eerst samen met Circus Ronaldo voor een boeiende ontmoeting tussen theater en circus.

De beeldtaal van de voorstelling is geïnspireerd door die van de Belgische kunstschilder James Ensor (1860 – 1949). Om het publiek nog meer in de sfeer van Ensor te brengen, stelde Campo & Campo een tentoonstelling samen met originele werken van Ensor, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten.

Het belangrijkste kunstwerk is een stilleven dat Ensor in 1934 maakte, Fleurs vives et tendres, immortalisés par l’union de deux jeunesses (olie op doek, 61x50 cm).

Verder is er een reeks handgeschreven en gehandtekende partituren van het ballet La Gamme d’amour. Ensor maakte dit ballet volledig zelf, van muziek en tekst tot kostuums en decors. De première van zijn ballet vond in 1920 plaats in Zaal Giroux in Brussel. In 1924 was het te zien in de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen.

Ten slotte is er het lithografie-album Taferelen uit het leven van Christus: 31 prenten (220x280 mm) getekend op steen en gedrukt in vier kleuren (rood, blauw, geel, groen). Alle exemplaren van het album zijn met inkt gehandtekend door de kunstenaar.

Als aanvulling op het werk van Ensor toont Campo & Campo  in het eerste gedeelte van de galerie ook werk van zijn tijdgenoten. Daar hangen werken van onder andere Rodolphe Wytsman, Franz Gaillard, Constant Montald, Georges Minne en Anna De Weert. Het tentoongestelde werk van Leon de Smet werd beïnvloed door het late werk van Ensor en het werk Gilles de Binche van Fernand Verhaeghen weerspiegelt Ensors fascinatie voor het carnavalgebeuren.

De voorstelling ‘Ensor’ is helemaal uitverkocht, maar de galerie is voor het grote publiek open tijdens de speeldagen.

Praktisch

  • Campo & Campo,  Grotesteenweg 19-21, 2600 Berchem
  • Open van 10 tot 18 uur, deuren voorstelling open om 19.30 uur

Verantwoordelijke schepen: Cindy Van Paesschen, districtsschepen voor cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is