Buitenspeeldag in negen Antwerpse districten op woensdag 2 april

Op 27 maart 2014

Van hennatattoos over een velcrowall tot spelletjes van 100 jaar geleden

Op woensdag 2 april vindt de zevende editie van de Vlaamse Buitenspeeldag plaats, een initiatief van de Vlaamse overheid en de jongerenzenders Nickelodeon, Ketnet en VTMKZOOM. De Buitenspeeldag wil kinderen en jongeren aanzetten om buiten te spelen en te sporten in de buurt. Kinderen kunnen zich tijdens de Buitenspeeldag uitleven in de negen Antwerpse districten met tal van activiteiten, van een mobiele kinderboerderij over een velcrowall tot hennatattoos en spelletjes van 100 jaar geleden.

Tijdens de Buitenspeeldag wordt er aan leerkrachten gevraagd geen huiswerk te geven aan de leerlingen en zenden Nickelodeon, Ketnet en VTMKZOOM een dag geen televisie uit. In de stad Antwerpen worden er op 22 locaties activiteiten georganiseerd in het kader van Buitenspeeldag. Het volledige programma vinden geïnteresseerden terug op www.antwerpen.be/kinderen (> Animatie in je buurt > Buitenspeeldag 2014). Inschrijven voor de activiteiten is niet nodig. Alle kinderen die willen spelen, zijn welkom. Nog meer praktische info staat op www.buitenspeeldag.be.

Persuitnodiging
Tijdens de Buitenspeeldag op 2 april organiseert de stad Antwerpen een inspraakmoment op het speelterrein in het Steytelinckpark. Ook schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud komt dan een kijkje nemen en neemt deel aan de inspraak met de aanwezige kinderen. De pers is welkom op het speelterrein in het Steytelinckpark om 14 uur.

Het inspraakmoment gaat over het vernieuwen van het speelterrein in het Steytelinckpark. De stad vraagt de kinderen die er regelmatig komen spelen hun mening over het toekomstige speelterrein: welke toestellen moeten er zeker wel/niet komen, hoe kan de stad tegemoet komen aan de wensen van de kinderen,... De inspraak gebeurt niet alleen ter plaatse met de kinderen die op dat moment aanwezig zijn, maar ook digitaal, via de digitale inspraaktool www.antwerpen.be/oor. Dit is mogelijk dankzij medewerkers van de stad die aanwezig zijn met laptops.

De Buitenspeeldag in de negen districten
Hieronder volgt een overzicht van de Buitenspeeldag in de Antwerpse districten.

Antwerpen
In het district Antwerpen kunnen kinderen terecht van 13 tot 17 uur terecht op volgende locaties:

  • Park Spoor Noord (2060)
  • Kielpark (2020)
  • Boeienweide (2050)
  • Tampicoplein (2030)
  • Herman Vosstraat (2030)
  • Sint-Andriesplaats (2000)
  • Koning Albertpark (2018) – Opgelet: in het Koning Albertpark vindt de Buitenspeeldag plaats van 13.30 tot 17.30 uur.

Op het programma staan onder andere grime, buttons maken, springkasteel, reuzespelen, volksspelen, pannatoernooi, klimmuur, speedminton, go-carts, …

Berchem
De Buitenspeeldag in Berchem betekent een hele namiddag spel, sport en avontuur in het De Villegaspark en Het Prieel tussen 14 en 17 uur.

  • De Villegaspark: mobiele kinderboerderij, hindernissenparcours, verteltent, circusworkshop, springkasteel,…
  • Het Prieel: crossparcours, springkussens, hennatattoos zetten, trampoline, uitleendienst sport- en spelmateriaal,…

Berendrecht – Zandvliet – Lillo
Het plein achter bibliotheek Viswater in Berendrecht wordt tussen 13.30 en 16 uur omgetoverd tot een speel- en sportparadijs. Zowel kinderen als tieners kunnen zich er uitleven op een springkasteel, velcrowall, grote survivalbanen en kunnen er spelen met reuzegrote spelen en ander spelmateriaal.

Borgerhout
Op het Krugerplein en het plein in de Bloemstraat kunnen kinderen tussen 13.30 en 16.30 uur meedoen met een heleboel toffe sport-, spel- en knutselactiviteiten. Op het programma staan onder andere een springkasteel, levend tafelvoetbal, slingerbal, estafette, badminton, hockey, een afvalcollage en een reuzenvuilbak maken.

Deurne
Om buiten spelen in Deurne nog leuker te maken, verstoppen de medewerkers van de jeugddienst spelmateriaal op maar liefst 20 pleinen in het district. De kinderen die het spelmateriaal als eerste vinden, mogen er samen met hun vriendjes mee spelen en het achteraf mee naar huis nemen. Wie als eerste een foto instuurt van zichzelf met het spelmateriaal, krijgt nog een extra verrassing. Op Deurnes vijf grootste pleinen voorziet de jeugddienst nog meer avontuur. Jong Deurne kan er zich uitleven met oude volksspelen en kennismaken met de allernieuwste speeltrends. De Buitenspeeldag in Deurne start om 14 uur en eindigt om 16.30 uur.

Ekeren
In Ekeren staat de Buitenspeeldag tussen 14 en 17 uur helemaal in het teken van retro. Terwijl de ouders kunnen picknicken in het gras, dagen de kinderen elkaar uit in Hof De Bist. Zakkenspringen, wielrennen, een megagroot hinkelparcours en nog veel meer leuks staan op het programma.

Hoboken
In Hoboken kunnen kinderen tussen 13 en 17 uur komen spelen en ravotten in park Sorghvliedt. Ze kunnen zich er uitleven in allerlei sporten, zoals korfbal, petanque, klimmen, sjoelen, baseball met slagkooi, atletiek, duathlon, thaibox-initiatie en Capoeira-initiatie. Er is ook een kleuterdorp, een pannavoetbalveld en een dansinitiatie. De iets oudere kinderen kunnen rennen op een groot springkasteel (Air Track). DJ Ive zorgt voor extra sfeer met vrolijke plaatjes. In Hoboken vindt de Buitenspeeldag plaats in samenwerking met Jespo On Tour, Formaat Schietgang en de plaatselijke sportclubs.

Merksem
In het gemeentepark Merksem kunnen kinderen zich uitleven tussen 13.30 en 17 uur met kleuterland, een mobiele binnenspeeltuin, schminken, een Buitenspeeldagbar met terras, een kinderrommelmarkt, een pannafield, een wild swing race hindernissenparcours, een kapsalon, een klimtoren met reuzeglijbaan, minigolf, volksspelen, highland games, een kinderdiscoshow,…

Wilrijk
De vier natuurelementen vormen de rode draad doorheen de Buitenspeeldag. Tussen 13 en 17 uur wordt het Steytelinckpark omgetoverd tot een groot avonturenpark. Van zompige kleigrond tot stoffig woestijnzand, de aarde onder onze voeten kent verschillende vormen en kleuren. Kinderen kunnen de aarde ontdekken op het blotevoetenpad, komen wroeten in de zandbak of mee tuinieren. Wie wil, kan zich vogelvrij voelen op de trampoline, deelnemen aan de ballonnenwedstrijd of zijn skills uitproberen op het freepodium luchtgitaar. Verder is er een grote hindernissenbaan, kan je eendjes vangen of een boot bouwen, of je uitleven met waterpistolen. Stoere jongens en meisjes kunnen meebouwen aan een grote luciferbaan. 

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is