Bijenkasten op dak districtshuis Berchem

Op 17 april 2014

Het district Berchem heeft er sinds donderdag 17 april 140 000 nieuwe inwoners bij. Imker Micha De Herdt plaatste immers twee bijenkasten op het dak van het districtshuis. Op die manier wil het district deze nuttige insecten een steuntje in de rug geven.

Het district wil insect- en bijvriendelijk zijn en liet daarom twee bijenkasten op het dak van het districtshuis plaatsen. In totaal zullen er voortaan zo’n 140 000 honingbijen wonen. Bijen hebben het moeilijk door het gebruik van pesticiden en door de mysterieuze ‘verdwijnziekte’ die wereldwijd hard toeslaat. Toch zijn bijen levensnoodzakelijk. Ze bestuiven tot 450 planten per uur. Zonder hen zou zo’n dertig procent van al ons voedsel er niet meer zijn.

Bijen hebben in een stedelijke omgeving meer overlevingskansen dan op het platteland. Ze vliegen in een straal van 3 kilometer uit om eten te vinden. In Berchem vinden ze heel veel verschillende soorten nectar en stuifmeel, op pleintjes en in parken, in tuinen, voortuintjes en bloembakken. Het plantsoen naast het districtshuis en de twee boomspiegels op het Frans Jochemsplein werden samen met Natuurpunt met inheemse insectvriendelijke planten ingezaaid. De stad Antwerpen gebruikt in haar plantsoenen en parken bovendien geen pesticiden.

Ervaren imker
Imker Micha De Herdt staat in voor de twee bijenkasten op het dak van het districtshuis. Hij heeft jarenlange ervaring en beheert zeventig bijenkasten in heel de stad. Micha’s passie voor bijen begon ongeveer tien jaar geleden na een vakantie in Spanje. Sindsdien heeft hij zelf twee bijenkasten in zijn tuin, plaatste hij bijenkasten op de kinderboerderij in Wilrijk en plaatst en verzorgt hij ook bijenkasten in samenwerking met de stad Antwerpen. Micha experimenteert ook graag met honing. Zo maakt hij bier, pralines, ijs en nog tal van andere honingproducten.

Op 7 juni viert Berchem ‘koninginnendag’
Op zaterdag 7 juni viert Berchem ‘koninginnendag’. Dan kunnen de inwoners kennismaken met het bijenproject en ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen voor bijen en insecten. Wie wil, kan om 13 uur een bijenwandeling maken door Berchem met een gids van Natuurpunt. Vanaf 16 uur zijn er verschillende workshops zoals bijenhotels maken en knutselen op het plein naast het districtshuis.

Verantwoordelijke districtsschepen: Cindy Van Paesschen, districtsschepen voor dierenwelzijn

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is