U bent hier
Benefietconcert Belgische HIV-vereniging
Op 21/09 sprak Cindy Van Paesschen, onze nummer drie voor de verkiezingen, op een benefietconcert van de Belgische HIV-vereniging. Hieronder geven we u graag een deel van haar speech mee:
Als N-VA kandidate voor de komende lokale verkiezingen op 14/10/2012 wil ik jullie (media) mijn duiding meegeven. Vandaag al liggen er in de commissie 2 voorstellen van resolutie klaar. Vlaams parlementslid Lies Jans was hier de trekkende kracht.
De laatste jaren neemt het aantal diagnoses in ons land toe met gemiddeld 3 besmettingen per dag. Jonge HoLeBi’s vormen een doelgroep binnen deze doelgroep. Binnen de homogemeenschap, een kleine op zichzelf staande groep, is het risico op HIV besmetting extra groot. Zij lopen een groter risico omdat zij in de jaren ’80, toen AIDS voor het eerst voorkwam, nog niet geboren waren.
Deze jongeren kennen enkel het virus waar mee te leven valt. HIV is daardoor ook echter minder zichtbaar geworden en wordt steeds meer als een behandelbare aandoening ervaren. Een realiteit waar we moeten mee rekening houden.
Die combinatie brengt een zekere banalisering van de ziekte met zich mee.
Condoommoeheid, preventiemoeheid , overmatig alcoholgebruik , onzekerheid en dat allemaal in moeilijke momenten tijdens hun coming-out als jonge homoman is een explosieve cocktail waar meer risico’s worden genomen.
Pasklare oplossingen zijn er helaas niet. Het antwoord moet worden gezocht in een evenwichtig en genuanceerd preventiebeleid. Een aantal pijlers die effectief kunnen helpen zijn : teststrategieën, seksuele vorming van jongeren op school, informatie, sensibilisatie en het testbeleid aanpassen.
Artsen en verpleegkundigen halen dikwijls hun informatie uit de media. Voor hen start het Instituut voor Tropische Geneeskunde op 12 oktober met een 4 maand durende cursus ‘ HIV – Care ‘. Mijn dank aan het Tropisch Instituut voor dit initiatief.
Sensoa heeft jaren goed werk verricht en doet dit nog steeds! Vandaag wil ik hen vragen om niet meer in de jaren ’80 te leven. Maak een doorgedreven sensibilisering, een preventie die ruimer gaat dan enkel negatieve informerende sensibilisering.
Het is hoog tijd dat de instanties die zich bezighouden met HIV ook het positieve verhaal gaan uitbrengen. Ook voor jullie is het tijd om te veranderen. Haal de negatieve stigmatisering weg!
Want die negatieve stigmatisering is manifest voor een goed preventiebeleid.