Antwerpse editie van Open Monumentendag voltreffer

Op 15 september 2014

De 26ste editie van Open Monumentendag kon op heel wat belangstelling rekenen in Antwerpen. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als thema lag de focus dit jaar op het bewaren, herbestemmen en restaureren van waardevol erfgoed.

Heel wat mensen die professioneel of vrijwillig zorg dragen voor erfgoed vertelden op welke manier zij een monument benaderen en wat hun insteek is bij het onderhouden, restaureren of herbestemmen van een waardevol pand. Die verhalen en rondleidingen werden bijzonder gesmaakt door de bezoekers.

De stad Antwerpen kan met om en bij 35 000 bezoekers terugblikken op een succesvolle Open Monumentendag. Absolute topper in Antwerpen qua aantal bezoekers was de kathedraal waaraan sinds 1965 gerestaureerd wordt. Deze kreeg maar liefst 4500 bezoekers over de vloer. Andere drukbezochte locaties waren Galerie ‘De Zwarte Panter’ in de Hoogstraat (2500 bezoekers) en het Zuiderpershuis aan de Waalsekaai (1500 bezoekers). Beide zijn vroege voorbeelden van herbestemming die mee zorgden voor de heropleving van de omgeving. Ook het Antwerp Seafarers’ Center Stella Maris op de Italiëlei was een grote publiekstrekker (1200 bezoekers).

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is