179 witte berken herdenken burgerslachtoffers op begraafplaats Berchem

Op 6 november 2013

 Op het burgerlijk ereperk van de begraafplaats van Berchem zijn de 179 individuele graftekens vervangen door evenveel bomen met een naamplaatje. Het vernieuwde ereperk wordt ingewijd op maandag 11 november, tijdens de jaarlijkse herdenking van de Wapenstilstand.

Op maandag 11 november herdenkt Berchem de Wapenstilstand. Het district brengt dan hulde aan de militairen en Berchemnaars die in de beide wereldoorlogen gestorven zijn voor de onafhankelijkheid van het vaderland. Dit jaar is er speciale aandacht voor het burgerlijk ereperk op de begraafplaats van Berchem.

Op perk 3 van de begraafplaats van Berchem kregen 179 burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op kosten van de toenmalige gemeente Berchem een rustplaats met grafteken. Later kwam er ook nog een herdenkingsmonument bij. De 179 individuele graftekens, betonnen kruisen met een glazen naamplaat, waren door betonrot en roest in de loop der jaren onherstelbaar geworden. Vele glazen naamplaten waren ook kapot of verdwenen.

De 179 graftekens zijn nu vervangen door evenveel witte berken. Ze verwijzen respectvol naar de burgerlijke slachtoffers en dragen ook bij aan de missie om van grijze naar groene begraafplaatsen te evolueren. Voor elke boom staat een plaatje met de naam van de overledene op. 

Programma
Op maandag 11 november rond 11.15 uur houdt het districtsbestuur een korte toespraak en legt het een krans neer aan het vernieuwde ereperk voor burgerslachtoffers. Het district probeerde ook de nabestaanden van de overledenen op te sporen en nodigde hen uit voor de plechtigheid.

Het is een onderdeel van de plechtigheden rond Wapenstilstand in het district Berchem. De dag begint om 10 uur met een mis in de Sint-Willibrorduskerk. Daarna volgt een optocht naar ‘het monument der gesneuvelden’ op de Koninklijkelaan. Daar worden bloemen neergelegd. Om 11.15 uur is er een bloemenhulde aan het monument van de Vuurkruisen (hoek Elisabethlaan en Prins Leopoldlei) en aan de verschillende monumenten op de begraafplaats van Berchem, waaronder het ereperk voor burgerslachtoffers. 

Verantwoordelijke districtsschepen: Evi Van der Planken, districtsvoorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is