Markt keert feestelijk terug naar vernieuwde Zillebekelaan

Op 6 september 2019, over deze onderwerpen: Groen, Mobiliteit, Openbare werken

Persmededeling district Berchem

De nieuwe Zillebekelaan in Berchem is bijna af. Enkel de aanplant van bomen en planten volgt nog in het plantseizoen vanaf november. Vandaag keerde de wekelijkse markt alvast terug naar zijn vertrouwde plek op het plein. Bezoekers van de markt en de buurtbewoners werden door het district Berchem feestelijk onthaald op deze eerste marktdag in de vernieuwde Zillebekelaan. Samen met de marktkramers lanceert het district bovendien een spaaractie.

Van november 2018 tot juli 2019 werd er gewerkt aan de Zillebekelaan in de Berchemse wijk Groenenhoek. Het nieuwe plein vormt het hart van de wijk waar de wekelijkse markt, de foor en andere buurtevenementen plaatsvinden. Vandaag keerde de markt terug naar de Zillebekelaan en organiseerde het district Berchem een openingsfeestje. De markt vindt er voortaan iedere vrijdag plaats van 8 tot 13 uur.

Spaar en win een gevulde fietstas

Om de verhuis naar de vernieuwde Zillebekelaan te vieren lanceren het district en de marktkramers samen een spaaractie. Districtsschepen voor markten en foren Janick Doré legt uit: “De klanten verzamelen gedurende 4 marktdagen stempels bij de marktkramers van de Zillebekelaan. Ten laatste vrijdag 27 september geven ze de volle spaarkaart af aan een marktkramer. Zo maken ze kans op een van de 10 Berchemse fietstassen, rijkelijk gevuld door de handelaars.” Geïnteresseerden kunnen een spaarkaart halen bij de kramen op de markt. De loting van de winnaars vindt plaats op de markt van de Zillebekelaan, op vrijdag 4 oktober om 9 uur.

De heraanleg

De Zillebekelaan werd heraangelegd van gevel tot gevel. Districtsschepen voor publiek domein Bruno De Saegher licht toe: “De Zillebekelaan is nu een overzichtelijk en verkeersvrij plein met verschillende functies: de markt, evenementen, spel, ontmoeting, groen en parkeren. Het plein werd zo aangelegd dat er geen hoogteverschil is met het voetpad. De parkeerplaatsen werden samengebracht aan de kant van de Langemarkstraat en de Pervijzestraat. Bewoners geraken nog wel met de auto tot aan hun woning om te laden en lossen.”

De locatie van de plant- en boomvakken en anderen nieuwe elementen werd gekozen in functie van de opstelling van de wekelijkse vrijdagmarkt.

Bomen

Vanaf het nieuwe plantseizoen in november worden er nog bomen geplant op het nieuwe plein. In totaal komen er 13 nieuwe bomen op en rond het plein:

 • 6 amberbomen
 • 5 Spaanse aken
 • 1 es
 • 1 Europese hopbeuk

Ook door de nieuwe plantvakken met grassen en andere beplanting  krijgt het plein een groener karakter.

In juni 2017 kozen bewoners van de Zillebekelaan welke bomen er in de 6 plantvakken centraal op het plein komen. Met 80% van de stemmen viel de keuze op de amberboom. Met hun opvallende geel/rode-herfstverkleuring vormen deze bomen in de toekomst de nieuwe blikvangers van het plein.

De nieuwe bomen krijgen veel ruimte door middel van speciale boomgroeiplaatsen. Het zijn ondergrondse wortel- en infiltratieconstructies die zorgen voor goede beluchting en bewatering van de boomwortels. De extra luchtlaag voorkomt bovendien wortelopdruk. Zo kunnen de bomen op de Zillebekelaan mooi en groot uitgroeien.

Waterinfiltratie

Onder het plein kwam een inventief systeem voor waterinfiltratie:

 • In de eerste plaats infiltreert het regenwater ter hoogte van de speciale boomgroeiplaatsen.
 • Bij grotere regenbuien zal het regenwater overstorten naar een dieper gelegen grote infiltratiebuis, zodat het nog verder kan infiltreren in de ondergrond. De uitzonderlijk grote buis van twee meter doorsnede zit vol met kleine gaatjes, waar het regenwater langzaam doorheen druppelt.

Spelaanleiding

Op het nieuwe plein is er ook ruimte voor informeel spelen en ontmoeting. Er werden nieuwe banken geplaatst en voor de jongste buurtbewoners is er spelaanleiding:

 • speelse lijnen op de grond
 • een grote speelcirkel
 • kleinere zit- en speelelementen verspreid over het plein

Verantwoordelijke districtsschepenen:

 • Bruno De Saegher, districtsschepen voor publiek domein
 • Janick Doré, districtsschepen voor markten en foren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is