Raadsleden koesteren foto's koningspaar

Op 22 maart 2007

Oké, ze hangen een beetje scheef, aan een raar kettinkje en veel te ver van elkaar om echt een koppel te vormen maar toch mogen de foto's van koningin Paola en koning Albert II in de raadszaal van het districtshuis van Berchem blijven. Dat bleek woensdagavond na een stemming daarover die was aangevraagd door Vlaams Belang-fractieleider Jan Boons. «Wij zijn volksvertegenwoordigers», sprak Boons zijn collega-raadsleden toe. «Wij vertegenwoordigen de Berchemnaren en wij vallen onder het Vlaams Gewest. Waarom vervangen we de foto's van het koningspaar waar wij niets mee te maken hebben dan niet door het wapenschild van Berchem en de Vlaamse vlag?»

«Pas wanneer de staatsvorm van dit land verandert, zullen deze portretten verdwijnen», vertolkte voorzitter van het districtscollege Peter Raats (SP.A) de mening van de meerderheid. Uiteindelijk stemden de vijf Vlaams Belangers voor het voorstel van hun fractieleider. Robert Massart (Vlott) en Ilse Jacques (N-VA) onthielden zich. «Dit is niet de plaats om over de toekomst van de monarchie te discussiëren», motiveerde Ilse Jacques haar
onthouding. «Pas als de koning verdwijnt uit zijn paleis in Laken, moet zijn foto hier in Berchem ook verdwijnen», zei Massart.

De twaalf aanwezige leden van de meerderheid stemden tegen. Albert en Paola mogen voorlopig blijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is