Ondergrondse buurtparking voor Van Hombeeckplein

Op 13 mei 2012

Ondergrondse buurtparking voor Van Hombeeckplein

Berchem intra-muros krijgt er tegen volgend jaar honderd ondergrondse parkeerplaatsen bij. Op 8 mei gaf schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout het startschot voor de graafwerken voor de buurtparking van het Van Hombeeckplein. De stad investeert via het Parkeerbedrijf Gapa 7,3 miljoen euro in het project. Ludo Van Campenhout maakte meteen ook bekend dat er een extra buurtparking met vijftig extra plaatsen op de parking van de Karel de Grote-hogeschool op het Zuid komt.

Archeologen krijgen nu eerst de kans om onder het Van Hombeeckplein te zoeken naar sporen van het historische Berchem, en daarna beginnen de bouwwerken aan de ondergrondse buurtparking. ‘Als alles volgens plan verloopt, kunnen de buurtbewoners er vanaf volgende lente hun auto kwijt’, verduidelijkt schepen van Campenhout. ‘Er is ruimte voor honderd auto’s en zeventig fietsen.’

 

 De buurtparking Van Hombeeckplein wordt een bewaakte parking die via een pasjessysteem enkel toegankelijk is voor abonnementhouders. Naast omwonenden zullen ook niet-bewoners die in de buurt werken een plaats kunnen huren in de parking. Een 24/7-bewonersabonnement zal 70 euro per maand kosten. Bewoners die daarbij hun parkeervergunning inleveren krijgen via een subsidie van het Parkeerbedrijf maandelijks 20 euro korting. Belangstellenden kunnen nu al een parkeerplaats reserveren via het inschrijvingsformulier dat is te downloaden via www.parkereninantwerpen.be (zie bewoners/buurtparkings).

Herinvestering parkeergeld

De bouw en exploitatie van de parking en de herinrichting van het plein gebeurt via Rantparking NV (een publiek-private samenwerking tussen het Parkeerbedrijf, Apcoa Belgium NV en Besix Park NV). Antwerpen investeert verspreid over de komende veertig jaar ruim zeven miljoen euro in het project. Dat geld is afkomstig uit de bovengrondse parkeeropbrengsten: zo’n 3,3 miljoen euro uit retributies en circa vier miljoen euro via parkeerautomaten of sms-parkeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is